Hormoonvrije anticonceptie ♡

Hoe is het nu… een tijdje geleden schreef ik een blog over waarom ik stopte met hormonale anticonceptie. Deze kan je hier teruglezen !

3 maanden geleden ben ik begonnen met hormoonvrije anticonceptie in de vorm van Daysy. Een cycluscomputertje die je vruchtbare en onvruchtbare dagen berekent. Deze dagen kan je handig terug zien in een app. Ook is het apparaatje zonder app goed te gebruiken. Wil je hier meer informatie over, kijk dan even op de site van Daysy.

Ik voel me nog steeds veel beter zonder, dan met toegvoegde hormonen. En ga ook zeker nooit meer terug aan de pil of spiraal. Maar het was wel even wennen. Ik heb nu pas het idee dat mijn lichaam weer van mezelf wordt. Ontpillen bestaat dus echt. In het begin had ik hevige haaruitval en dacht ik; “dit komt nooit meer goed”. Nu is het tegenovergestelde. Mijn haar valt minder uit dan ooit. Dit is een mooie bijkomstigheid.

Ook is mijn libido weer helemaal terug. Dit was ik in de loop der jaren ergens onderweg kwijt geraakt geloof ik ;)..

Ik zit lekker in mijn vel. Mijn angststoornis is nagenoeg verdwenen. Wat voor mij echt ongelofelijk is. Dit komt volgens mij deels door het niet nemen van hormonen ( hier kan je nogmaals het artikel van het Erasmus MC lezen). Maar ook zeker door het inzicht in mijn cyclus. Omdat ik nu precies kan zien welke dagen voor mij het lastigst zijn (hier zit bij mij namelijk een heel duidelijk patroon in). Op deze dagen plan ik zo weinig mogelijk en laat het gewoon gaan. Ik weet nu dat het gevoel weer snel verdwijnt en blijf er niet in hangen.

Ook kan je duidelijk zien wanneer je eisprong is en je dus vruchtbaar bent. Ook voor mensen die wel zwanger willen worden is het een handige uitkomst om inzicht in de eigen cyclus te krijgen.

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn. Nou nee hoor. Elke maand weer een menstruatie. Die had ik zeker niet gemist. Wat een gedoe weer. Wel fijn om te zien dat alles nog keurig werkt.

Ook ben ik weer helemaal mezelf. Dus erg gevoelig met pieken en dalen. Mijn omgeving, die altijd dacht dat het meer tussen mijn oren zat, dan dat die hormonen de boosdoener waren, zien heel veel verschil. Ik ben naast gevoelig ook weer veel vrolijker en veel meer ontspannen. Zij zijn er nu ook van overtuigd dat hormonen niet voor iedereen de juiste oplossing is.

Daarnaast vind ik het nog steeds heel spannend om te moeten rekenen op mijn lichaam in combinatie met een computertje. Ik zit nu na 3 maanden op 16 groene (ofwel veilige) dagen en de andere dagen moet je dus wel een andere vorm van anticonceptie gebruiken, zoals bijvoorbeeld een condoom. Ik moet wel zeggen dat ik heel precies ben. Ik meet keurig zoals voorgeschreven. Na een wijntje meet ik niet. Ook niet als ik wakker ben geweest en dus geen 4 uur achter elkaar heb geslapen of als ik al uit bed ben geweest.

Het blijft dus best een ding. Er helemaal op vertrouwen durf ik nog steeds niet. Maar dat komt misschien nog wel. Er komen wel steeds betere resultaten uit onderzoek en de betrouwbaarheid ervan stijgt. Mits je heel secuur bent. Anders zou ik Daysy niet aanraden.

Kortom, voor mij is Daysy een uitkomst. En nee ik heb geen aandelen. Je moet de instructies heel precies opvolgen. Je moet bereid zijn om elke ochtend te meten. Het grote voordeel is dat je geen extra hormonen in je lichaam hoeft te stoppen. Maar als je hier wel goed tegen kan en er geen enkele last van hebt, ben ik zeker niet tegen hormonale anticonceptie. Doe wat goed voor jou voelt ♡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.