Het rabarber seizoen is aangebroken. En omdat ik graag met producten uit het seizoen kook en bak, maakte ik deze rabarber crumble koek.
Je begint eerst met het maken van rabarbercompote.
Snijd de rabarber in stukjes
Kook de rabarber ongeveer 10 minuten op laag vuur in een klein laagje water in een pan met deksel
De rabarber is gaar wanneer hij uit elkaar begint te vallen
Zet het vuur laag en voeg suiker of eventueel kaneel of andere kruiden toe naar smaak
Begin nu met het deeg. Ik nam voor de bodem:
250 gram bloem
125 gram roomboter
75 gram rietsuiker
1 ei
1 snufje zout
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de ingrediënten bij elkaar en maak er een mooi deeg van.
Bekleed een bakblik met bakpapier en rol hierover het deeg uit tot een platte koek.
Doe dan een laag rabarbercompote op de bodem.
En bestrooi deze laag met crumble.
De crumble maakte ik van een paar koude blokjes boter, bloem en muesli. Mix wat bloem en muesli met boter tot er klontjes ontstaan. Strooi dit over de rabarber.
Bak de koek af in ongeveer 20 minuutjes. Kijk af en toe even of het al mooi goudbruin is. Dan is hij namelijk klaar. Dit kan per oven iets verschillen. Snij de koek voorzichtig als deze nog lauwwarm is, dan breekt hij minder snel en kan je mooie rechthoeken snijden.
Laat me weten wat jullie ervan vinden ! ♡
Hoi Tamara,
Lekkere koek. Hier een huishouden waar je het woord rabarber niet kan uitspreken, wat overblijf is brrrrrrr zuur. Ik ben de uitdaging toch aangegaan en heb de rabarber ge-upspiced, zeg maar. Gekookt met steranijs, gember, vanille en een kaneelstokje. Verder gezoet met stevia. Resultaat, de koek ging erin als….
Wat overbleef van de rabarber later verwerkt in d ontbijtyoghurt. Was ook lekker. Binnenkort eens beginnen aan je citroentaart.
Groet van Jolanda Prins
LikeLike